Speciale VN Rapporteur bevestigt, Plan Vert Maroc werpt zijn vruchten af.

Plan Vert, het ambitieuze programma voor de ontwikkeling van de landbouwsector in Marokko, werpt zijn vruchten af.

Marokko lanceerde Plan Vert Maroc in 2008, met de ambitie om de sociaal-economische ontwikkeling te bevorderen door middel van de landbouw. Plan Vert heeft twee belangrijke pijlers: het maximaliseren van de productie van de moderne grootschalige bedrijven door het bevorderen van agribusiness en investeringen, en het verminderen van armoede en honger door het ondersteunen van kleinschalige boeren in marginale gebieden.

VeldenMarokko

Landbouw is goed voor 15% van het BNP van Marokko, maar is nog belangrijker voor het scheppen van banen. Tot 40% van de bevolking werkt in de sector.

De cijfers voor grootschalige productie zijn indrukwekkend. Sinds 2008 is ten minste 150 miljard dirhams  (£ 10 miljard) geïnvesteerd in ongeveer 700 “één pijler” projecten zoals de mechanisatie, irrigatie en het gebruik van kunstmest.

Verschillende banken en internationale organisaties hebben geïnvesteerd – met inbegrip van de African Development Bank, die heeft toegezegd $ 132m (£ 86m) om de PVM te ondersteunen – en particuliere agrarische investeringsbedrijven willen ook profiteren van Marokko’s potentieel om groenten en fruit te exporteren naar Europa .

De VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) schat dat de agrarische sector is gegroeid met ongeveer 7% per jaar sinds 2008. De export is gestegen met 34%, 11% meer landbouwgrond is nu in gebruik, en ambitieuze doelstellingen zijn al behaald zoals bijvoorbeeld het verhogen van de productie van rood vlees   tot 500.000 ton per jaar in 2020.

Lees het gehele artikel hier

5 antwoorden

Reacties zijn gesloten.