Marokko wordt nieuwe supermacht in hernieuwbare energie

De Marokkaanse handelsstad Ouarzazate, ook wel de deur naar de woestijn genoemd, wil het zenuwcentrum worden van hernieuwbare energiebronnen en de thuisbasis zijn voor vier gekoppelde zonneparken, die naast waterkracht en windenergie de helft van alle Marokkaanse huishoudens wil voorzien van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen tegen 2020 en hoopt een deel van de opgewekte energie ook te exporteren naar Europa.

Ouarzazate

Het project is een belangrijke springplank voor Marokko voor hun ambitieuze doelen om de onbenutte woestijnen te gebruiken een zonnesupermacht te worden.

De eerste fase van het project, Noor 1 genoemd, zal volgende maand beginnen. De spiegeltechnologie die wordt gebruikt bij dit project is duurder dan de gewone panelen die overal op de daken te zien zijn, maar heeft het voordeel dat het ook stroom opwekt na zonsondergang.

Wetenschapper Gerhard Knies had in 1986 al berekend dat de woestijnen in de wereld in een paar uur tijd genoeg energie opvangen om de hele wereld van energie te voorzien voor een jaar. De uitdaging was echter om de energie te vangen en te transporteren naar bewoonde gebieden waar de energie nodig is.

Noor 1 bestaat uit 500.000 halvemaanvormige zonnepanelen verspreid over 800 rijen en heeft een capaciteit van 160MW. Wanneer het gehele project is afgerond zullen de vier zonnekrachtcentrales evenveel ruimte in beslag nemen als de hoofdstad van Marokko, Rabat, en 580MW electriciteit opwekken. Genoeg om een miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

bron: DutchTurk.nl/ The Guardian